Ugrás a tartalomhoz

Kombó felvételének rögzítése HOGYAN?

Büdös képe

Sziasztok! Bevallom mindig hülyeségnek tartottam, hogy kombót bemikrofonoznak és úgy vesznek fel. A hangfal amúgy is torzít, és ugyanaz a jel megy ki rá, mint ami az erősítő line-outjából kijön. Szeretném a profik véleményét kikérni, hogy mi a pro és kontra ilyen felvételeknél, illetve milyen árból lehet kihozni egy saját cuccot, ami demózáshoz, első lemezhez élvezhető minőségű anyagot lehet rögzíteni.

HZ képe

Nem torzít az. Attól függ

Nem torzít az. Attól függ mire kell. Alapvetően nem hülyeség, mivel nem ugyanaz a combo hangja kifelé, mint vonalból, érthető, hisz a vonalban nincs benne a hangdoboz és a hangszóró, továbbá a tér karakterisztikája. Ezt a demózásos kérdést nem értem, mármint mikrofont? Vegyél shure sm57-et, az egyformán szól :D vagy audiotehnikat. Ha demózni akarsz, akkor legalább kell egy jó gép (100+), egy profi sequencer (130+), normális hangkártya (50+), normális mikrofonok (30+ /db), normális tér sem árt gitárfelvételhez, és ehhez hozzájön maga a cumó. Mint látod egyedül a mikrofonokat lehet megspórolni, ha line-ban akarod felvenni, de ha van mikid, akkor legalább tudsz akusztikusat is rögzíteni és éneket. Szóval nem olcsó, de jó.

Büdös képe

Az oké hogy bemikrofonozom a

Az oké hogy bemikrofonozom a kombót, de ha valaki nem stúdiómonitorokon hallgatja le, akkor meg faszán torzítva lesz megint, úgyhogy nem azt kapja, mint amit én felvettem. Ha meg a soho hangfalain hallgatja, akkor meg baromira nem számít, hogy megjelenjen a láda és a felvételhez használt tér jellege. Vagy rosszul gondolom?

Kérdeztem stúdiósokat, de a végén már többmilliós cuccoknál jártunk, hogy az kell nekem. Mint a spenótos videóban, csak kevesebb parasztozással. :D Objektív tapasztalatokat meg nem találtam sehol.

Köszi a választ!

HZ képe

Figy, ha nincs cuccod hozzá,

Figy, ha nincs cuccod hozzá, akkor persze, hogy szarul fog szólni Jánosom. Azért egy pár Alesis MKII otthonra alap, ha valami homestudio dologban gondolkozol. Digitálisan is lehet neki teret adni persze, meg modellezni meg anyámkínja, csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy a line és a mikrofon tökre nem ugyanúgy fog szólni :)

Ha valaki a 2ezer forintos kínai mp3 lejátszóján hallgatja, akkor neki mindegy is, ebben igazad van.

Amennyiben költséghatékony megoldást akarsz, akkor persze nem loop-ban kell felvenni, hanem simán line, aztán majd lemodellezed guitar rigben, ennek is megvan az előnye meg a hátránya is persze. Demo szintjén ez is rendben lehet, és kisebb szívás, ha nem értesz amúgy mellette nagyon a keveréshez.

Büdös képe

Apámnak Csaba vagyok, de

Apámnak Csaba vagyok, de neked leszek János :)

Az egy dolog, hogy van monitor hangfalam, de aki meg fogja hallgatni, annak nincs, így a hangzás sem fog soha átjutni hozzá. A kérdés, hogy így van-e értelme kínlódni, felvenni a lakás és a láda akusztikáját, amit majd vmi home cuccon meghallgat, így többszörösen torzul a jel, mire az illető fülébe jut.

HZ képe

A hangzás el fog jutni hozzá,

A hangzás el fog jutni hozzá, a monitor nem azért kell, hogy azon hallgassa, hanem azért, hogy a hibákat Te, mint homestudiós, kihalljad.
Ha szubjektív véleményt kérsz, szerintem simán vonalból kell, én úgy csinálom, de van, akinek a mikrofonozás a mániája, annak is megvan a helye, de ahhoz tér is kell, otthon a panelban nem menő.

Aries képe

Ezeket a kérdéseket mindenki

Ezeket a kérdéseket mindenki felteszi, aki komolyabban beleássa magát a felvételekbe. Jelenleg nem látom értelmét a hangfal mikrofonozásának, mivel megintcsak egy rahedli új elem kerül a felvételbe: hangszóró, láda, terem, mikrofon, mikrofon előfok, ezt újra digitalizálni (mivel ezt sok effekt már előre megteszi) és a végén meghallgatják egy MP3-lejátszón. Lehet, hogy nem 2000 Ft-oson, hanem egy Almán vagy Creative-on, de akár egy laptopon. Egyikben sincs olyan jó digitális-analóg átalakító, hogy a hangzást visszaadja. Itt a kérdés az, hogy ez mindig így lesz-e, mert ha elég jót hozol ki, akkor nem lehetetlen, hogy 50 év múlva is hallgatni fogják, teljesen más minőségi viszonyok között.

HZ képe

A poén, hogy az alma az kb

A poén, hogy az alma az kb hasonló szint :) Én is ezt mondom, mivel általában laptophangszóró, mobiltelefon meg ifos-on hallgatnak zenét, ezért tök mindegy, de elméletileg nem nekik kevered ki a zenéket, főleg ha demózol. A jó lejátszókban jó a DAC, és a normális hangkártyán is, nem alaplapival kell rögzíteni, ez a titka :)
De itt a kérdés nem is az volt, hogy van-e értelme, vagy én mit ajánlok, hanem hogy eltér-e a hang, és erre mondtam, hogy igen eltér egy csomó paraméter miatt. Ismersz, tudod, hogy én nem baxakodok ilyenekkel, line-ba betolom, mert a hangkártya tud fogadni nagy impedanciájú jelet, aztán ott még esetleg kicsit rásegítek.

HZ képe

ifos helyett meizu m6

ifos helyett meizu m6 kell.

Különben elzárkózom attól, amit az előbb írtam. Amennyiben jönnek az almások kijelentem, hogy részeg vagyok, nem vagyok beszámítható állapotban, és mnem tudom miket beszélek. Kell a francnak a flame.

HZ képe

Ja, és mindent vissza is

Ja, és mindent vissza is vonok, még azt is, amit még ki sem jelentettem

almáskörte képe

most minek szídod az Apple-t?

most minek szídod az Apple-t? Nekem iPod-om van, és már fél éve műköik, jó?! Hagyjál már a távolkeleti cuccaiddal... Meizu...

Te mit gondolsz erről?

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <blockquote> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • Akkordok beküldéséhez az alábbi jelölést kell használni: [C-dúr:x,3,2,0,1,0]
  • You may use [inline:xx] tags to display uploaded files or images inline.

További információ a formázási lehetőségekről

Legfrissebb blogok

Friss hozzászólások

Twitter

Ha ide szeretnél csiripelni, akkor add ezt a karaktersort a Twitter üzeneted végéhez: #pikophu.

Szavazás